Zelf reflectieschermen maken

Welke beginnende fotograaf droomt niet van een eigen volledig uitgeruste studio met de meest geavanceerde belichtingsapparatuur? Het probleem voor de meeste beginnende fotografen zijn de hoge kosten die hieraan verbonden zijn. Maar niet getreurd, want met de juiste tips zal het je ook met weinig geld lukken om een goede belichting te realiseren.

Fotografie en belichting
Er zijn heel veel verschillende soorten licht, die allemaal hun eigen uitwerking hebben op een foto. We kunnen onder andere een onderscheid maken tussen natuurlijk licht en kunstlicht en tussen direct licht en indirect licht. Een goede belichting is een van de kernvoorwaarden voor een geslaagde foto. Maar het is nog niet zo gemakkelijk om het juiste licht te creëren voor het maken van een bepaalde foto. Als fotograaf kun je gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen om het licht zoveel mogelijk naar je hand te zetten. Een van die hulpmiddelen is een reflectiescherm.

Wat is een reflectiescherm?
Met een reflectiescherm kun je het licht in jouw voordeel veranderen. Licht is al snel te hard, omdat licht altijd in een rechte lijn straalt. Direct zonlicht is een voorbeeld van hard licht. Het zorgt voor diepe schaduwen die scherp in contrast staan met fel belichte plekken. Ook felle flitsers op fototoestellen kunnen voor een te hard licht zorgen. Met een reflector kun je het licht als het ware ombuigen waardoor het zachter wordt en je dus minder last hebt van te diepe schaduwen of te fel belichte onderdelen op de foto. Het is heel goed mogelijk om voor weinig geld zelf reflectieschermen te maken.

Zelf reflectieschermen maken
Voor het maken van een reflectiescherm heb je wit schuimboard nodig. Dit is te koop bij de meeste doe-het-zelf winkels. Koop een groot stuk, zodat je het zelf op de gewenste maat kunt snijden. Voor het fotograferen van mensen of grote objecten heb je een groot reflectiescherm nodig van tussen de 80 en 110 cm. Het is altijd handig om reflectieschermen van verschillende groottes op voorraad te hebben.

Wanneer je het schuimboard op maat hebt gesneden bedek je het met aluminiumfolie. Zorg dat het stuk aluminiumfolie groot genoeg is, zodat je het om de zijkanten heen kan vouwen tot op de achterkant van het schuimboard, waar je het straks op gaat vastplakken met blauwe schilderstape. Deze tape is gemakkelijk te verwijderen, zodat je er weer gemakkelijk nieuwe folie tegenaan kunt plakken.

Voordat je het aluminiumfolie erop plakt, verfrommel je het eerst een beetje met je handen, zodat er flink wat kreukels in komen te zitten. Daarna strijk je het weer vlak, maar je zult zien dat de kreukels goed zichtbaar blijven. Deze kreukels zijn nodig om het licht om te buigen en te verzachten.

Met behulp van een statief en wat pvc-buizen kun je gemakkelijk een reflectieschermhouder in elkaar zetten, zodat je meer controle hebt over de stand van het reflectiescherm. Richt het scherm op de persoon of het object dat je wilt fotograferen.

Voor variatie in de lichteffecten kun je ook schuimboard of folie in andere kleuren gebruiken, bijvoorbeeld in het zwart of in goudkleur. In goed verlichte ruimtes heb je misschien enkel het witte schuimboard nodig om het licht te kunnen verzachten.

Ook hier geldt weer; experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie