Stephan Vanfleteren wint Nationale Portretprijs

Op zondag 20 januari 2013 vond in het Fotomuseum in Den Haag de uitreiking van De Zilveren Camera plaats. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis viel ook een Belgische fotograaf in de prijzen, namelijk Stephan Vanfleteren. Hij won tijdens deze gerenommeerde fotografiewedstrijd de Nationale Portretprijs met zijn portret van de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Missie De Zilveren Camera
De Zilveren Camera is een gerenommeerde fotografiewedstrijd voor beroepsfotografen uit Nederland en voor buitenlandse beroepsfotografen die in Nederland werkzaam zijn. De wedstrijd bestaat uit acht categorieën: Binnenlands nieuws, Binnenland documentair, Dagelijks nieuws, Sport, Kunst, cultuur en entertainment, Portretten, Buitenlands nieuws en Buitenland documentair. De stichting De Zilveren Camera bestaat als sinds 1949 en heeft als doel om de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen.

Winnaar Zilveren Camera 2012: Eddy van Wessel
De grote winnaar van de Zilveren Camera 2012 is Eddy van Wessel met een indrukwekkende foto in de categorie Buitenlands nieuws van een jongen die na een bombardement in Aleppo een noodhospitaal wordt binnengebracht. Deze jongen is een van de vier overlevenden van twaalf burgerslachtoffers die door dit bombardement werden getroffen. De luchtpijp van de jongen is net geopend voor beademing.

Nationale Portretprijs 2012: Stephan Vanfleteren
Maar ook de grote prestatie van Stephan Vanfleteren mag zeker niet ongenoemd blijven. Hij is de trotse winnaar van de Nationale Portretprijs 2012 met zijn prachtig portret van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De jury noemde de foto ‘een beeldhouwwerk, een buste van marmer’. Het portret van Rem Koolhaas zal te bewonderen zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar van vorig jaar was Koos Breukel, die dit jaar deel uitmaakte van de jury.

Over Stephan Vanfleteren
Stephan Vanfleteren werd in 1969 geboren in het Vlaamse Kortrijk. Hij volgde een fotografie-opleiding aan de Hogeschool van Sint-Lukas in Brussel en was onder andere werkzaam voor de Vlaamse krant De Morgen. Zijn foto’s zijn verder ook verschenen in bekende tijdschriften als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

De Nationale Portretprijs 2012 is zeker niet de eerste prijs die hij achter zijn naam mag schrijven. Hij won ook al prijzen bij andere belangrijke fotografiewedstrijden als de World Press Photo en de European Fuji Awards. Ook ontving hij in 2009 de Louis Paul Boonprijs en in 2011 won hij de Henri Nannen Preis. Verder was hij verantwoordelijk voor de omslagfoto van het boek ‘Congo. Een geschiedenis’. Dit boek won in 2011 de Prijs voor de Mooiste Boekomslag.

Het werk van Stephan Vanfleteren wordt vaak omschreven als sobere karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat daarbij altijd het liefst zo veel mogelijk weg.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie