Ontdek 150 jaar sociale fotografie in het Maagdenhuis
- Aan 8 januari 2015
- Door admin
- In Nieuws
- 0
Fotografie kan heel veel functies vervullen. Het is veel meer dan alleen maar mooie plaatjes schieten. De betekenis achter foto’s kan heel groot zijn en ook de associaties en gevoelens die foto’s kunnen oproepen kunnen een grote impact hebben. Iedereen kent de uitdrukking: ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Dat geldt zeker voor sociale fotografie; een bijzondere discipline binnen de fotografie die we hier nader zullen bekijken.
Wat is sociale fotografie?
Onder sociale fotografie verstaan we fotografie die zich richt op de mens en zijn sociale positie. Er wordt gefocust op onderwerpen die zich aan de marge van het dagelijks leven bevinden. In veel gevallen gaat het om de minder florissante kanten van het leven, zoals sociale misstanden, migratie, armoede en uitbuiting. Het hoeft echter niet altijd om deze negatieve aspecten te gaan. Sociale foto’s kunnen ook blijdschap of verbazing tonen. Het is in elk geval een betrokken vorm van fotografie met een maatschappelijk en documentair karakter, die emoties oproept.
Kenmerken sociale fotografie
Een kenmerk van sociale fotografie is de observerende blik waarmee de foto’s worden genomen. De meeste sociale foto’s stralen een sombere, lege en eenzame sfeer uit. Vaak wordt er gewerkt met zwart-wit fotografie om zo meer de nadruk te leggen op de inhoud in plaats van op het esthetische aspect van de foto. Zwart-wit fotografie kan de saaiheid of somberheid die de fotograaf wil laten zien extra benadrukken. Toch zijn er ook sociale fotografen die wel gewoon kleur gebruiken.
Geschiedenis en functie sociale fotografie
Sociale fotografie als genre ontstond aan het einde van de negentiende eeuw. In deze periode brachten fotografen als Lewis Hine en Jacob Riis sociale onrechtvaardigheid in Amerika in beeld. Riis fotografeerde onder andere de levensomstandigheden van werklozen en daklozen in wijken in New York. Zijn reportage werd gepubliceerd onder de titel ‘How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York’ (1890). Sociale fotografie had tot doel om invloed uit te oefenen op de publieke opinie en om aan te zetten tot maatschappelijke verandering. Deze functie heeft de sociale fotografie vandaag nog steeds. Het is een krachtig instrument om misstanden aan de kaak te stellen.
Fototentoonstelling ‘Ontheemd. 150 jaar sociale fotografie’
Wil je graag meer weten over sociale fotografie en de geschiedenis van dit genre, dan heb je nu de kans om de tentoonstelling ‘Ontheemd. 150 jaar sociale fotografie’ te bezoeken in het Maagdenhuismuseum in Antwerpen. Er wordt werk getoond van belangrijke sociale fotografen van toen, zoals Lewis Hine. Maar je kunt ook werk bewonderen van nationale en internationale sociale fotografen van nu, zoals Danckaert, Luc Delahaye, Alexander Eerofev, Seba Kurtis, Boris Mikhailov, Franklin van Hees, Stef Renodeyn en Fazal Sheikh. De foto’s laten zien hoe mensen ontheemd zijn geworden, bijvoorbeeld door oorlog, uithuiszettingen, armoede, illegaliteit etc. Deze tentoonstelling is nog tot 28 juni 2015 te bezoeken.
Opleiding fotografie
Gefascineerd geraakt door de kracht van fotografie? Zou je zelf graag professioneel aan de slag willen als fotograaf? Klop dan gerust aan bij de Fotografie Academie en volg hier je opleiding fotografie.