Fotograaf in the picture: John Stanmeyer

Als beginnende fotograaf of student fotografie is het een goed idee om het werk te bestuderen van bekende fotografen. Je kunt hier veel van leren. Het helpt je ook in je zoektocht naar je eigen stijl. Vraag jezelf eens: wat spreekt me wel aan en wat niet? Welke fotografen of foto’s inspireren me? We gaan in dit artikel kijken naar het werk van de Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer. Afgelopen vrijdag 14 februari werd bekend dat hij de winnaar is van de World Press Photo 2013.

Winnaar World Press Photo 2013
Op de winnende foto van John Stanmeyer staan verschillende migranten die ´s nachts bij de kust van Djibouti hun mobiele telefoon omhooghouden in de hoop om een signaal op te vangen vanuit Somalië, zodat ze hun familie in hun thuisland kunnen bellen. Djibouti staat bekend als een tussenstop voor migranten uit landen als Somalië, Ethiopië en Eritrea, die hun geluk willen gaan beproeven in een ander deel van de wereld, bijvoorbeeld in Europa of het Midden-Oosten. De jury van de World Press Photo 2013 stelt dat deze foto van Stanmeyer op meerdere niveaus spreekt, namelijk op het gebied van: technologie, globalisering, migratie, armoede, wanhoop, vervreemding en menselijkheid.

Het verhaal achter de foto
Binnen de fotografie, en zeker binnen de fotojournalistiek, is het veelal de uitdaging om met een stilstaand beeld een verhaal te vertellen. Dat is wat John Stanmeyer met zijn winnende foto heel duidelijk laat zien. Lees hier het commentaar dat Gary Knight, een Britse fotograaf en de juryvoorzitter van de World Press Photo 2013, op deze foto gaf: “Dit is misschien wel het meest hoopvolle beeld dat heeft gewonnen in de geschiedenis van World Press Photo”. Ook zei hij: “Wie naar deze foto kijkt, ziet niet het einde, maar het begin van een verhaal. Deze mensen zijn op weg naar een beter leven en zijn, via hun mobieltje, op zoek naar contact. Bovendien zegt de foto veel over de moderne wereld waarin meer mobieltjes dan mensen zijn.” Gary Knight richtte samen met John Stanmeyer en vijf andere fotojournalisten in 2001 het Fotoagentschap VII op. Bij het jureren wist hij niet dat deze winnende foto van zijn collega Stanmeyer was.

Over John Stanmeyer
John Stanmeyer werkte de afgelopen tien jaar voornamelijk voor National Geographic en realiseerde meer dan twaalf verhalen voor dit tijdschrift. Tussen 1998 en 2008 werkte hij ook nog als fotograaf voor het tijdschrift Time. Hiervoor fotografeerde hij de oorlog in Afghanistan en de onafhankelijkheidsstrijd in Oost-Timor, de val van Suharto in Indonesië en ander belangrijk wereldnieuws. De World Press Photo 2013 is niet de eerste fotografiewedstrijd die hij wint. Al eerder ontving hij de Robert Capa prijs, Magazine Photographer of the Year prijs en diverse andere World Press, Picture of the Year en NPPA prijzen. Verder ontving hij in 2008 de National Magazine Award voor zijn coverstory voor de National Geographic over malaria en in 2012 werd hij genomineerd voor een Emmy met zijn documentairereeks ‘Starved for Attention’. Voor meer informatie en voorbeelden van zijn werk, zie: www.stanmeyer.com.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie