Fotografieproject Birth Day van Lieve Blancquaert

Dat fotografie meer is dan alleen maar mooie plaatjes schieten, dat bewijst de fotografe Lieve Blancquaert wel. Zij werkte twee jaar lang aan het indrukwekkende project Birth Day, waarvoor ze veertien plekken over de hele wereld bezocht om geboortes te fotograferen. In de foto’s die ze heeft gemaakt laat ze een mix van arm en rijk, culturen, religies en gemeenschappen zien.

364.501 geboortes per dag
Lieve Blancquaert liet zich inspireren door het feit dat er dagelijks over de hele wereld 364.501 kinderen worden geboren. Ze zocht antwoord op de vragen: Waarom zetten we vandaag kinderen op de wereld? Wat betekent het om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden? En hoe verwelkomt de wereld zijn kinderen? Ze fotografeerde op uiteenlopende plekken, waaronder in moderne verloskamers en in arme sloppenwijken. Ze fotografeerde geboortes in veertien landen en maakte onder andere foto’s in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Volgens Blancquaert leer je heel veel over een land en de cultuur door foto’s te maken van waar en hoe kinderen ter wereld komen.

Over Lieve Blancquaert
Lieve Blancquaert werd geboren in 1963 en had al als kind een passie voor fotografie. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent waar ze de studierichting Kunst (film en fotografie) volgde. Ze werkte voor verschillende kranten en tijdschriften. Ze werd onder meer bekend vanwege haar fotografiewerk voor de Oxfam reclames om Fair Trade onder de aandacht te brengen en vanwege de dichtbundel Uit één vinger valt men niet van de dichter Erwin Mortier die gedichten bij haar beelden schreef.

Fotoboek, tentoonstelling én documentaireserie
Lieve Blancquaert maakte voor Birth Day meer dan 50.000 foto’s. Uit deze enorme berg foto’s heeft ze er vierhonderd geselecteerd. Deze foto’s zijn opgenomen in het fotoboek Birth Day. Naast het tonen van de foto’s vertelt de fotografe in dit boek ook over wat ze allemaal heeft meegemaakt en over de emoties die ze heeft ervaren tijdens het fotograferen. Verder wordt een gedeelte van de foto’s ook tentoongesteld in het Cultuurcentrum van ING op het Koningsplein in Brussel. Hier kun je nog terecht tot 5 januari 2014 voor het bewonderen van de foto’s. Daarnaast is er vanaf 11 november 2013 ook nog een documentaireserie van negen afleveringen te zien over het project op Eén.

Conceptueel denken
Het project Birth Day van Lieve Blancquaert laat zien dat fotografie niet alleen draait om het instellen van de juiste sluitertijd en het juiste diafragma. Een professionele fotograaf moet ook conceptueel kunnen denken. Je moet leren om dieper na te denken over een onderwerp en om dit onderwerp in een omvattend kader te kunnen plaatsen en om verbanden te leggen met andere onderwerpen en ideeën. Kortom, je moet als fotograaf leren om verder te kijken dan je ‘lens’ lang is. Het project Birth Day is daarom een inspirerend project voor beginnende fotografen of studenten fotografie om eens nader te bestuderen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie