Photoshop alleen nog maar online te huur

Adobe; wie kent de producten van deze Amerikaanse softwareproducent niet. Adobe richt zich hoofdzakelijk op het ontwikkelen van grafische software. Het is één van de bekendste en grootste software bedrijven ter wereld. Het bedrijf is vooral bekend geworden dankzij het beeldbewerkingsprogramma Photoshop, waar veel fotografen van over de hele wereld gebruik van maken. Adobe meldde afgelopen week dat dit programma binnenkort niet meer gekocht kan worden, maar alleen online te huur is.

Alleen nog huurabonnementen online
Adobe organiseert jaarlijks een conferentie met de naam Adobe Max. Tijdens deze conferentie presenteert het bedrijf de nieuwste producten en brengt het laatste nieuws naar buiten. Dit jaar vond deze conferentie plaats van 4 tot en met 8 mei. Adobe bracht tijdens deze conferentie het opmerkelijke nieuws naar buiten dat ze stoppen met het verkopen van de bekende Creative Suite (CS) pakketten en dat je in de toekomst alleen nog maar abonnementen kunt huren via hun online service de Creative Cloud. Dit betekent voor fotografen dat ze een programma als Photoshop per maand of per jaar moeten gaan huren.

Grote omwenteling
Deze beslissing van Adobe betekent een grote omwenteling binnen de software branche. De reden dat Adobe voor deze werkwijze kiest, is omdat het bedrijf op deze manier veel gelijkmatigere inkomsten ontvangt. Een ander voordeel voor zowel Adobe als de klant is dat nieuwe functionaliteiten sneller beschikbaar gesteld kunnen worden. Winston Hendrickson, de vicepresident van Adobe, zegt: “Onze klanten hoeven voortaan niet meer 18 tot 24 maanden te wachten op vernieuwingen. Wanneer een nieuwe Photoshop functie klaar is, leveren we deze direct via Creative Cloud.”

Photoshop CS wordt Photoshop CC
Met het doorvoeren van deze vernieuwing verandert ook de naam Adobe Photoshop Creative Suite (CS) in Adobe Photoshop Creative Cloud (CC). Het zal voor veel fotografen die gewend zijn om met de Photoshop CS versies te werken wel even wennen zijn. Je hebt nu om gebruik te kunnen maken van Adobe in ieder geval een internetverbinding nodig. Een nadeel is ook dat Adobe je de toegang tot het programma kan verhinderen wanneer je je rekening niet op tijd hebt betaald. Adobe heeft wel laten weten dat ze de Creative Suite 6 versie, die pas vorig jaar werd uitgebracht, voorlopig nog zullen blijven ondersteunen.

Vernieuwingen Photoshop CC
De eerste versie van Photoshop CC zal al in juni van dit jaar beschikbaar zijn en zal voorzien zijn van een aantal vernieuwingen. Een van die vernieuwingen is dat het programma uitgerust zal zijn met alle extra functies van Photoshop Extended, dat je eerder als apart programma diende aan te schaffen. Je hebt nu onder andere toegang tot functies voor 3D beeldbewerking en beeldanalyse. Verder zul je diverse nieuwe instrumenten ontdekken, zoals Camera Shake Reduction, voor het scherper maken van je foto’s. Ook zal Photoshop CC ondersteuning bieden voor drie nieuwe Adobe Camera Raw 8 bewerkingsopties, namelijk voor de Healing Brush, de Radient Gradient en de Upright-tool. Daarnaast zal het met Photoshop CC mogelijk zijn om bestanden direct naar Behance te uploaden. Behance is een online platform voor creatieve mensen waar ze hun werk kunnen laten zien.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie