Selfie: woord van het jaar 2013

Het woord ‘selfie’ duikt ineens overal op. Het is dan ook niet voor niets dat dit woord in 2013 onder meer in Nederland en Vlaanderen is verkozen tot het woord van het jaar. Met een selfie wordt een foto bedoeld die iemand van zichzelf neemt. In de meeste gevallen wordt deze foto genomen met een smartphone. Vervolgens wordt de foto geüpload naar een sociale netwerksite.

‘Selfie’ opgenomen in het woordenboek
Het woord selfie is in 2013 opgenomen in de Dikke van Dale, oftewel het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Ook in de rest van de wereld wordt het woord selfie volop gebruikt. Selfie werd bijvoorbeeld ook verkozen tot het Britse woord van het jaar. Volgens de Britse jury is het woord van een modewoord verworden tot een woord dat algemeen wordt gebruikt. De jury van het Britse woord van het jaar bestaat uit de makers van het bekende Oxford-woordenboek. Zelfs de paus en Obama werden afgelopen jaar gespot tijdens het maken van een selfie!

Geschiedenis van de selfie
De selfie is geen nieuw fenomeen. Het maken van zelfportretten wordt al heel lang gedaan, maar door de social media netwerken is het ontzettend populair geworden. De selfie is als sociaal zelfportret vooral populair geworden op het fotonetwerk Instagram. Het redactieteam van het Oxford-woordenboek denkt dat dit woord voor het eerst werd gebruikt in 2002 op een Australisch internetforum. Een gebruiker van dit forum plaatste een foto van een verwonding aan zijn lip na een val van de trap en schreef: “Ik had een gat van een centimeter in mijn lip. Excuses voor de focus, het was een selfie.” Daarna dook het woord steeds vaker op. Volgens de Britten is het gebruik van dit woord in 2013 tussen maart en augustus vervijfvoudigd.

Het maken van een selfie
Hoewel een selfie vaak geen foto is die door een professionele fotograaf is genomen is het wel interessant om als professionele fotograaf of fotograaf in wording deze ontwikkelingen te volgen. Je moet het maken van een goede selfie overigens niet onderschatten, want het is een hele kunst om een mooi zelfportret te maken met een smartphone. Daarom hier enkele tips voor het maken van een selfie:

Fotografeer bij daglicht
Een selfie komt het beste tot zijn recht bij diffuus daglicht. Dit betekent dat je direct zonlicht beter kunt vermijden. Het beste resultaat krijg je op een bewolkte dag. Je hebt dan geen last van schaduwen. Gebruik geen flitser.

Fotografeer iets van boven
Houd je camera iets boven je hoofd voor het mooiste effect. Fotografeer nooit van beneden af, dit kan voor een vervreemdend effect of horror-effect zorgen.

Draai je gezicht iets van de camera weg
Wanneer je recht van voren fotografeert, wordt je gezicht heel plat. Dit wil je natuurlijk niet. Door je gezicht iets te draaien en door je kin iets omlaag te houden, komen je gelaatstrekken beter tot hun recht. Draai ook één schouder iets in, zodat het geheel er minder hoekig uitziet.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie