World Press Photo Contest 2014 van start!

Foto: © Paul Hansen

Professionele fotojournalisten opgelet: de World Press Photo Contest 2014 is begin december van start gegaan. Deze fotografiewedstrijd is de meest gerenommeerde fotowedstrijd ter wereld. De winnende foto’s krijgen ontzettend veel media-aandacht. Daarom is het winnen van deze prestigieuze prijs een fantastische springplank voor je werk als professionele fotograaf, maar de concurrentie is natuurlijk ook erg groot. Ontdek hier meer over deze ‘contest’.

Doel World Press Photo
Wie aan de slag wil binnen de professionele fotografiewereld kan veel inspiratie opdoen door de winnende foto’s van deze contest te bewonderen. Maar het is natuurlijk ook een grote uitdaging en een leerzame ervaring om aan deze fotografiewedstrijd mee te doen. Ook de prijzen zijn niet mis, maar daarover meer verderop in dit artikel. Het doel van de World Press Photo Contest wordt door de organisatie zelf als volgt in één zin omschreven: ‘We exist to inspire understanding of the world through quality photojournalism’. De organisatie wil kwaliteitsjournalistiek stimuleren zodat mensen daardoor de wereld beter begrijpen. Daarnaast is de wedstrijd ook bedoeld om de uitwisseling van kennis aan te moedigen.

Geschiedenis World Press Photo
De World Press Photo Contest van 2014 is alweer de 57ste editie van deze wedstrijd. De non-profit organisatie World Press Photo is in 1955 opgericht in Amsterdam door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. De wedstrijd werd wereldwijd al snel heel populair en de organisatie zag zich genoodzaakt om zich verder te professionaliseren en hun activiteiten uit te breiden. Vandaag de dag heeft de organisatie een groot aantal sponsors en partners. Verder heeft de organisatie ook educatie op het gebied van fotografie hoog in het vaandel staan en worden er vele workshops en seminars gehouden. Een van de hoogtepunten op dit gebied is de Joop Swart Masterclass die sinds 1994 elk jaar wordt georganiseerd voor jonge talentvolle fotografen.

Inschrijving en prijzen World Press Photo 2014
Wie mee wil doen aan de World Press Photo Contest 2014 kan vanaf nu werk inzenden via de website van World Press Photo. De deadline voor het inzenden van je werk is 9 januari 2014 tot 23:59 CET (Central European Time). Er zijn verschillende categorieën waaraan je kunt deelnemen: general news, spot news, contemporary issues, daily life, people, nature, sport. Voor de winnaar van elke categorie ligt een geldprijs van € 1500 klaar. De grote winnaar van de World Press Photo van het jaar mag een prijs van maar liefst € 10.000 in ontvangst nemen en krijgt eveneens professionele apparatuur van Canon.

Uitslag en tentoonstellingen
De uitslag van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op 14 februari 2014 tijdens een persconferentie en op de website van de World Press Photo. Verder zal er net zoals elk jaar een rondreizende tentoonstelling worden georganiseerd in meer dan 100 steden in 45 landen met de prijswinnende foto’s. De eerste tentoonstelling zal geopend worden in Amsterdam op 18 april 2014. Een datum om in je agenda te noteren zowel voor fotografieliefhebbers als professionele fotografen en studenten fotografie.

Bekijk hier de winnaars van vorig jaar.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie